Latest edition Contact Order by e-mail
Editorial
Events
Civil society
Education
Culture
Women
Environment
Calendar
Cover story
Reportage
Interview
Research
Views
Presentation
Publications
History of the civil society
People
Mobilization of resources
Arhive
Home
NGO Fair
2005
Events
Photo Galleries
Arhiva
Archive
Perspectives
Organizational CV
Register of Civil Organizations in Macedonia
Contact


ONLINE VERSION
PRINT VERSION

  Балкан експрес

   

АЛБАНИЈА

287 деца на “Најголемата светска лекција”

Центарот за правата на децата на Албанија – во соработка со образовните власти во Тирана и Глобалниот марш против детскиот труд, ја организираа „Најголемата светска лекција“ со учество на 287 деца од четири училишта во Тирана, како дел на Глобалната кампања за образование.

Ова е прв пат во историјата на образовниот систем во Албанија кампањата да се ре­али­зира во исто време за истото прашање. Истовремено, интересот на медиумите за оваа активност беше толку голем, што вес­ниците, ТВ и радиостаниците ја објавуваа и ја емитуваа веста поврзана со овој настан од почетокот на глобалната кампања „Обра­зование за сите“ на 6 април 2003 г.

Центарот за правата на децата во Албанија (ЦРЦА) упатил апел до Владата, медиумите и НВО во Албанија за да работат заедно во зголемувањето на процентот на обра­зованието во целата држава, особено на младите девојчиња. Според проценките на ЦРЦА повеќе од 50.000 деца моментално се инволвирани на директен или индиректен начин во детскиот труд, додека повеќето од нив се наоѓаат надвор од училиштата. Досега само неколку програми за рехабилитација се функционални за децата кои останале надвор од училиштето, една од нив е и програмата на ЦРЦА „Запрете го детскиот труд во Албанија“.

Г.Ш.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
News
Број 26 April 2003
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Обуки
Публикации
Луѓе
Историја на гра. опш.
Тема
Интервју
Форум
Писма
Концепти
Q&A
Појмовник
Представување
Донатори
Избор
Погледи
Коментар
 

©MCMS - designed by KOMA