Latest edition Contact Order by e-mail
Editorial
Events
Civil society
Education
Culture
Women
Environment
Calendar
Cover story
Reportage
Interview
Research
Views
Presentation
Publications
History of the civil society
People
Mobilization of resources
Arhive
Home
NGO Fair
2005
Events
Photo Galleries
Arhiva
Archive
Perspectives
Organizational CV
Register of Civil Organizations in Macedonia
Contact


ONLINE VERSION
PRINT VERSION

  Број 18 Јули 2002  Форум

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
News

ТЕМА ЗА ДЕБАТА

Зошто ни е потребен НВО саем?

Прашањето кое го поставуваме на ФОРУМ-от на „Граѓански свет” во овој број, се однесува на еден планиран настан - Саемот на НВО, кој се востанови минатата есен, со интенција да прерасне во традиција. НВО саемот минатата година ги надмина очекувањата на повеќемина - тој покажа извонредно богатство на невладини организации, проекти, активности, продукти. Тој исто така претставуваше и форум за дискусии на различни теми, а беше посетен не само од невладиниот сектор и од медиумите, туку голем интерес за него покажаа и државните органи.

Навраќајќи се на тој настан, а во очекување на идниот, овогодишниот НВО саем, Ви го поставуваме прашањето кое се однесува на потребата и значењето на оваа манифестација. Вашите одговори и размислувања на оваа тема можете да ги доставувате на ФОРУМ-от на веб-страниците на „Граѓански свет”: www.civicworld.org.mk  и www.graganskisvet.org.mk . За почеток, претставуваме неколку размислувања на оваа тема:

Даниела Стојановска, ДЕМ:
НВО саемот е многу важен за работата на невладините организации. Пред сe, заради нивното поврзување и запознавање на многубројните невладини организации во Македонија, како меѓусебно, така и со донаторите, со владините органи, со бизнос-секторот и се разбира, со граѓаните.

Иван Додовски:
Живееме во радикално партизирано општество. Има луѓе кои, за жал, мислат дека е тоа нормално и дека партијата треба да биде единствениот видик на граѓанинот. НВО саемот може да помогне да се урне таа заблуда, истакнувајќи ги можностите и предизвиците на граѓанското делување. Покрај тоа, НВО саемот е и средство за демистификација на сите клевети против невладиниот сектор, кои во последно време стануваат се пожестоки.

Грамос Шабани, МЦМС:
Саемот на НВО е вистинско место каде граѓаните на лице место можат да се запознаат со активностите на невладините организации од земјата. Исто така, тоа е место каде се разменуваат мислења и идеи меѓу самите невладини организации.

 


--------------------------------------------------------------------------------

ОД МИНАТОМЕСЕЧНАТА ДЕБАТА

Дали НВО треба да се вклучат во активности поврзани со изборите?

Минатиот месец начнавме едно прашање кое денеска претставува вистинска топ-тема: Дали НВО треба да се вклучат во активности поврзани со изборите? Ги претставуваме размислувањата на неколку лица активни во невладиното движење:

Билјана Бејкова, Евро Балкан:
Одговорот е дефинитивно – да. Невладините организации треба да бидат вклучени во изборниот процес, но во функција на граѓаните, а не на политичките партии. Граѓаните треба да бидат запознати за своите гласачки права, треба да бидат информирани и едуцирани, а ако правата им се прекршени, треба да знаат каде да се обратат – а тоа се функциите кои во изборниот процес ги преземаат невладините организации.


Пеце Талевски, ОХО:
Секако, инаку која е смислата на невладиното организирање? Не ни вреди залагањето за правата на кучињата-скитници, ако немаме демократски избори.


Нијази Асановски:
Мое мислење е дека НВО треба да земат учество во изборните активности, заради спречување на разните манипулации од страната на политичките партии и загрозување на граѓанското право на глас. Пред 4 години голем број граѓани беа изманипулирани - присилени или поткупувани да гласат.

 

©MCMS - designed by KOMA