Latest edition Contact Order by e-mail
Editorial
Events
Civil society
Education
Culture
Women
Environment
Calendar
Cover story
Reportage
Interview
Research
Views
Presentation
Publications
History of the civil society
People
Mobilization of resources
Arhive
Home
NGO Fair
2005
Events
Photo Galleries
Arhiva
Archive
Perspectives
Organizational CV
Register of Civil Organizations in Macedonia
Contact


ONLINE VERSION
PRINT VERSION

  Донатори

   

ДОНАТОРИ  


ПРОГРАМА ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА И ЖИВОТНА СРЕДИНА НА КОМПАНИЈАТА ФОРД  

Продолжува аманетот на Хенри Форд

Хенри Форд, основач на една од најголемите компании во светот, Компанијата ФОРД Моторс, бил познат и како голем визионер, иноватор и вљубеник во природата и културното наследство. Неговиот аманет, оставен на наследниците на автомобилското царство кое го основал, бил создавање на фонд со кој ќе се поддржат иницијативите за заштита на природата и културното наследство, како и иницијативи на млади кои значат нов приод во конзервацијата на природата и на културното богатство. Фондот бил создаден и активно се спроведува во последните 18 години, а е проширен на 50 држави во светот.
Аманетот на Хенри Форд продолжува. И годинава, Програмата за конзервација и животна средина на ФОРД доделува грантови, кои во Македонија се доделуваат четврта година по ред, на поединци или организации за непрофитабилни проекти. Проектите се однесуваат на четири категории: природна околина, културно наследство, инженеринг за заштита и детски и младински проекти.
Минатата година, добитници на грантовите на ФОРД беа проектот за ревитализација на Катлановскиот шамок од Иницијативниот одбор за ревитализација, проектот „Едно училиште - еден споменик” претставен од д-р Панче Велков и проектот „Последниот балкански рис”, на Националниот форум за заштита на животните. Претходната година, добитници беа проектот за спас на македонската јагула, на Националниот форум за заштита на животните, проектот за карпестата уметност и проектот за островот Голем Град, реализиран од претставници на Новинарско- правниот енвиро центар ЕРИНА и Друштвото на еколозите на Македонија. Првата година во која Македонија се вклучи во оваа програма, беше награден проектот за заштита на Шарпланинецот во Македонија, на младиот Марко Савовски.
Оваа програма во Македонија ја спроведува агенцијата „Престиж”, каде можат да се добијат апликациите и информациите за учество.
М.Иванова


 

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
News
Број 08 Септември 2001
Број 08 Септември 2001
Вовед
Настани
Погледи
Форум
Претставување
Донатори
Публикации
Избор
Календар
 

©MCMS - designed by KOMA