Latest edition Contact Order by e-mail
Editorial
Events
Civil society
Education
Culture
Women
Environment
Calendar
Cover story
Reportage
Interview
Research
Views
Presentation
Publications
History of the civil society
People
Mobilization of resources
Arhive
Home
NGO Fair
2005
Events
Photo Galleries
Arhiva
Archive
Perspectives
Organizational CV
Register of Civil Organizations in Macedonia
Contact


ONLINE VERSION
PRINT VERSION

  Број 18 Јули 2002  Донатори

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
News

НАЦИОНАЛЕН ДЕМОКРАТСКИ ИНСТИТУТ (НДИ)

Јакнење и промоција на демократските процеси

Националниот демократски институт (НДИ), со седиште во Вашингтон, Д.Ц., беше формиран во 1983 година, со една генерална цел: да ги зајакне демократските институции и плуралистичките вредности во новите и демократиите во развој.

Денес, НДИ својата активност ја спроведува на четири континенти, во бројни локални канцеларии, одговарајќи на потребите на новодемократските општества, а во тој контекст, соработувајќи и со невладините организации како значаен чинител на демократските процеси.
НДИ е невладина, непартиска и непрофитна и независна организација, која има големо влијание и во САД и ширум светот. Во Македонија, оваа организација е присутна од 1993 година. За нејзините активности во нашата држава, разговаравме со г-ѓа Шејла Фруман, директор на локалната канцеларија на НДИ во Македонија.

- Спроведувајќи ја во пракса нашата цел – промовирање на демократијата во Македонија, во овој, речиси десетгодишен период, соработувавме со парламентарните тела, политичките партии, експертите и невладините организации од Македонија. НДИ беше активен во периодот пред и околу изборите за локалните власти во 2000 година, а имаме неколку активности поврзани и со претстојните, Парламентарни избори 2002. Во овој предизборен период работевме на неколку нивоа. Соработувавме со политичките партии, спроведувајќи тренинзи за кампањата и тренинзи за кандидатите за пратеници. Спроведовме и тренинг за партиски контролори. Околу 1000 партиски активисти и кандидати беа обучени на наштите тренинзи. На невладино и непартиско ниво, соработуваме со здружението на граѓани „Мост”, поддржувајќи го финансиски, преку давање совети, консултации и тренинзи. НДИ работеше со политички партии за да го развие Кодексот на однесување за слободни и фер избори, кој го потпишаа лидерите на 29 политички партии во Македонија. Здружението „Мост” работи на набљудување на спроведувањето во пракса на овој Кодекс, вели г-ѓа Фруман.

Активностите на Националниот демократски институт во Македонија се поддржани од УСАИД (Агенцијата за меѓународен развој на САД). Работата на НДИ насочена кон јакнење и промоција на демократските процеси во нашата држава ќе продолжи и после изботниот процес, а соработката со невладините организации ќе биде од нејзините клучни елементи.


М. И.

 

©MCMS - designed by KOMA